Online Sweat Joggingbroekka Pant Shoppen Puma XiuZkOP

shirt15383 Online Cross Jeans® Winkel T In De IbmgfyY76v

Stevigheid en beweging

In dit thema leer hoe het lichaam zijn vorm krijgt en hoe het skelet in samenwerking met de spieren zorgt voor beweging.

 

Het skelet

Het skelet

De meeste dieren op aarde hebben een skelet. Het skelet beschermt de hersenen en de rest van onze kwetsbare ingewanden. Ook zitten er aan het skelet spieren vast. Doordat de spieren aan het skelet vastzitten, kunnen dieren bewegen. Ook geeft het skelet vorm aan het lichaam van de dieren. Bij de mensen en vele andere dieren zit het skelet aan de binnenkant. Maar er zijn ook veel dieren waarbij het skelet aan de buitenkant zit. Als het skelet aan de binnenkant zit, dan noemen we dat een inwendig skelet. Zit het skelet aan de buitenkant, dan heeft het organisme een uitwendig skelet. De meeste dieren met een inwendig skelet voelen lekker zacht aan. Dieren met een uitwendig skelet zijn hard aan de buitenkant. Mensen hebben een inwendig skelet. Hoewel de meeste dieren op aarde een skelet hebben, bestaan er ook veel organismen zonder skelet.

Online Sweat Joggingbroekka Pant Shoppen Puma XiuZkOP

In deze les zijn drie filmpjes ingevoegd. De eerste twee films gaan over de bouw en functie van het skelet. Alle onderdelen (schedel, wervelkolom, ribben, gewrichten) van het skelet worden in beide filmpjes besproken. Ook de functies van de diverse onderdelen van het skelet worden uitvoerig besproken.  In principe is alleen het eerste filmpje bekijken voldoende om de stof uit het boek goed te begrijpen. Snap je na het bekijken van dit filmpje nog niet alles dan kun je altijd film twee nog bestuderen. De derde film gaat alleen over de gewrichten. Welke gewrichten zijn er en welke bewegingen kunnen de botten door dit gewricht maken?

Als alle botten aan elkaar vast zouden zitten, dan is bewegen erg moeilijk. Daarom zitten botten met verschillende verbindingen aan elkaar: gewrichten bijvoorbeeld. Bij het rolgewricht rollen elleboog en spaakbeen om elkaar heen. Hierdoor kan de hand draaien. In je heup zit een kogelgewricht. Het dijbeen heeft als uiteinde namelijk de vorm van een kogel. En die past precies in het komvormige deel van het heupbeen. Daardoor kunnen je benen bijna alle kanten op. Maar er zijn ook andere verbindingen, zoals een kraakbeenverbinding. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven van kraakbeen. Hierdoor kan je rug een beetje bewegen. Het ingewikkeldste gewricht is de knie: dit is een scharniergewricht en het wordt beschermd door de knieschijf. Het kniegewricht lijkt op een scharnier, zoals bij een deur. Dankzij kraakbeenverbindingen en gewrichten hebben wij zo’n flexibel skelet dat we kunnen lopen, rennen, dansen en sporten. De één wat beter dan de ander natuurlijk, hè.

Je hebt nu geleerd uit welke onderdelen het skelet is opgebouwd en dat het skelet bestaat uit meer dan 200 botten. Al deze botten moeten aan elkaar vast zitten. Er zijn vier botverbindingen om deze 200 botten aan elkaar vast te zetten:

  1. Met eeen naadverbinding (geen beweging meer mogelijk tussen de botten)
  2. Vergroeid (geen beweging meer mogelijk tussen de botten)
  3. Met kraakbeen (een beetje beweging mogelijk tussen de botten)
  4. Met een gewricht (veel beweging mogelijk tussen de botten)

Onderstaande video gaat over de belangrijkste gewrichten. Het scharniergewricht, kogelgewricht en rolgewricht. Oefenen met de gewrichten kan je goed op de site van bioplek.org. Oefenen met de gewrichten, het maken van skeletpuzzels, botten van het skelet benoemen,  dat kan je doen op de interactieve website van Bio-desk.Online Sweat Joggingbroekka Pant Shoppen Puma XiuZkOP

Het skelet van alle zoogdieren

Alle gewervelde zoogdieren hebben een skelet. Koeien, paarden, katten en vleermuizen hebben allemaal een skelet met eenzelfde bouwplan. De skeletten van deze verschillende dieren bestaan uit dezelfde botjes. De afmetingen en de vormen van deze botjes wijken wel een beetje af van de vorm van de botten van ons skelet. Op de afbeelding hieronder zie je een skelet van een kat en een skelet van een vleermuis. Vergelijk deze skeletten maar eens met elkaar of met het skelet van de mens. Zie je de overeenkomsten?

Online Sweat Joggingbroekka Pant Shoppen Puma XiuZkOP
© 2012 - 2019 Biologielessen.nl
Een idee van Boris Börger en Mark Broekhuisen